Po pierwsze na stronie CodeGear NIE jest napisane, ze Delphi to nie jest język programowania. Sam często w materiałach od CodeGear spotkałem się ze sformułowaniem Delphi Programing Language, również wymieniając korespondencję z CodeGear ani razu nie padło słowo Object Pascal gdy mówiliśmy o Delphi. Poza tym patrz mój post pod "C++ jest szybsze od Delphi"
Poza tym spójrz na TIOBE indeks.
http://www.tiobe.com/index.php/content/paperinfo/tpci/index.htmlI jeszcze na koniec wpisz Delphi Language w Google.
Delphi to język programowania bo Delphi to system. Delphi to równiez środowisko programistyczne, w którym tworzy się aplikacje w jezyku Delphi właśnie. Delphi to NIE JEST Object Pascal! Oto właśnie mit, który należy obalić. Pierwszy Object Pascal powstał, gdy Delphi nie było nawet w planach.
Poza tym "język programowania" nie jest ścisłą definicją.
Ja mówię o Delphi w kontekście definicji najbardziej dla człowieka intuicyjnej:
- istnieje język
- jeśli jest język to ma jakiś zbiór słów kluczowych
- język ma jakiś zbiór pojęć (język polski ma rzeczowniki, przymiotniki, czasowniki, przysłówki - język programowania ma klasy, zmienne, biblioteki funkcji (np. biblioteki VCL))
- język ma zbiór zasad określający zależności między słowami i pojęciami
Poza tym chciałem powiedzieć, żeby nie było, że ciągle narzekam, że to forum mi się bardzo podoba:)