Wyszukiwarka MP3 | Web Edit | Twoje IP | Reklama za darmo
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Strony: [1]

Autor Wątek: Delphi to język programowania  (Przeczytany 548 razy)

DJ Mentos

• Administrator

• Uzależniony od forum
  • GG: 6656564
  • Języki: Delphi, C++, PHP, HTML, JS
Delphi to język programowania
« : Czerwiec 08, 2009, 21:32:16 »
Delphi to język programowania

Na wielu forach i serwisach programistycznych, często też bardzo szanowanych i popularnych możemy przeczytać, że Delphi to język programowania! Nawet na wikipedii możemy to przeczytać.

Niestety to nie prawda!
Pojęcie język Delphi wzięło się z prostoty pisania programów i popularności. W Delphi operujemy obiektowym pascalem - object pascal - język pochodzący od Pascala. Początkujący znając tylko to środowisko pytają na forach jak zrobić coś w Delphi. I tu jest błąd.

Innych, podobnych sytuacji nie ma.
W Microsoft Visual Studio piszemy w Basicu.
We FrontPage w HTMLu
w NASMie w Assemblerze.

Lazarus - środowisko języka ObjectPascal. Nikt nie wspomina, że piszemy w nim w Delphi, lecz w Obiektowym Pasccalu.

Delphi to zintegrowane środowisko programistyczne (IDE) czyli wielki kombajn do tworzenia aplikacji! Na stronie Code gear również możemy to przeczytać:
Delphi IDE with its visual design surface, extensive component universe and powerful heterogeneous

Mit obalony

B.b

• Gość

Odp: Delphi to język programowania
« Odpowiedź #1 : Sierpień 13, 2009, 22:58:34 »
Po pierwsze na stronie CodeGear NIE jest napisane, ze Delphi to nie jest język programowania. Sam często w materiałach od CodeGear spotkałem się ze sformułowaniem Delphi Programing Language, również wymieniając korespondencję z CodeGear ani razu nie padło słowo Object Pascal gdy mówiliśmy o Delphi. Poza tym patrz mój post pod "C++ jest szybsze od Delphi"

Poza tym spójrz na TIOBE indeks.
http://www.tiobe.com/index.php/content/paperinfo/tpci/index.html

I jeszcze na koniec wpisz Delphi Language w Google.

Delphi to język programowania bo Delphi to system. Delphi to równiez środowisko programistyczne, w którym tworzy się aplikacje w jezyku Delphi właśnie. Delphi to NIE JEST Object Pascal! Oto właśnie mit, który należy obalić. Pierwszy Object Pascal powstał, gdy Delphi nie było nawet w planach.

Poza tym "język programowania" nie jest ścisłą definicją.
Ja mówię o Delphi w kontekście definicji najbardziej dla człowieka intuicyjnej:
- istnieje język
- jeśli jest język to ma jakiś zbiór słów kluczowych
- język ma jakiś zbiór pojęć (język polski ma rzeczowniki, przymiotniki, czasowniki, przysłówki - język programowania ma klasy, zmienne, biblioteki funkcji (np. biblioteki VCL))
- język ma zbiór zasad określający zależności między słowami i pojęciami

Poza tym chciałem powiedzieć, żeby nie było, że ciągle narzekam, że to forum mi się bardzo podoba:)

DJ Mentos

• Administrator

• Uzależniony od forum
  • GG: 6656564
  • Języki: Delphi, C++, PHP, HTML, JS
Odp: Delphi to język programowania
« Odpowiedź #2 : Sierpień 14, 2009, 09:53:39 »
Ok. Chyba mnie przekonałeś :D

A jak się podoba to zostań z nami ;p
Strony: [1]